Gres yağını seçerken ürünün çalışacağı ortam, NLGI değeri, çalışma sıcaklığı ve çalışma yükü gibi değerler dikkate alınarak seçim yapmak önemlidir.
Doğru gres ile yağlama yaparak, enerji tüketiminden tasarruf, yağlayıcı maliyetinden tasarruf ve bakım, onarım ve yedek parça maliyetlerden tasarruf edebiliriz.
Aynı şekilde doğru yağ kullanımı ile montaj esnasında oluşabilecek parça aşınmasın ve kılcal çatlakların önüne geçmiş oluruz.
Özellikle cıvata, somun ve saplama gibi bağlantı elemanlarının montajında, montaj elemanı ve montaj yuvasında hasar oluşmaması için kuru yağlama ürünlerinin kullanılması gerekir. Ayrıca, bu işlem oluşacak sarmaları engelleyerek parça ömrünü uzatır, sarma kaynaklı torna işlemlerinin önüne geçer ve helicoil gibi ek maliyet getiren uygulamaları ortadan kaldırır.
Bu nedenle montaj esnasında sürtünmeyi azaltacak kuru yağlama ürünlerinin kullanılması tavsiye edilir. Kullanılacak ürünün sahip olduğu akreditasyonlar ve ek kalite belgeleri, ürünün ne kadar başarılı olacağının göstergesidir. Su altında çalışan parçalarda tuzlu su, buhar ve yüksek basınçlara dayanıklı greslerin kullanılması önemlidir. Fakat kapalı ortamda çalışan pompa ,zincir, dişli gibi parçalarda kullanılan gres ile açık ortamda aynı performansı almak mümkün olamayabilir.
Açık ortamda çalışan zincir, dişli ve vinçlerde anti-korozif özelliği olan greslerin kullanılması enerji tüketimi ve gürültüde önemli ölçüde azalma sağlar. Denizcilikte yaygın olarak görülen bir gres kullanım hatası da çelik halatlarda halatın içine nüfuz edemeyen greslerin kullanılmasıdır. Böyle durumlarda halatın iç kısımlarında yağlama olmaz ve bu kısımlar korozyona uğrayarak güçsüzleşir.