Korozyonla Mücadele

Korozyonla Mücadele

Korozyon, gıda sektöründen elektronik sektörüne, petro-kimyadan denizcilik sektörüne her türlü endüstride karşılaşılan bir durumdur. Korozyon, sisteme yada sistem bileşenlerinde görsel bozulma, aşınma, hasar, iş görememe gibi sonuçlara neden olan bir aşınma biçimidir. Korozyonla mücadelede korozyonun yeri ve tipine göre doğru ürünle müdahale etmek büyük önem taşır.

Marina sektöründe, krom parçaların üzerinde oluşan ve görsel olarak bozulma yaratan korozyonun engellemesinde su itici özelliği olan ürünler kullanılabilir. Bu sayede, parçalar stoklarda ve sahada korunabilir. Teknelerdeki krom yüzeylerde oluşan korozyon ve çapaklanmaları temizlemek için asit ve kostik gibi zehirli ve tehlikeli maddeler içermeyen, deniz canlılarına zarar vermeyen ve risk oluşturmayan kimyasal ürünler kullanılmalıdır.

Kontaklar, akü başları ve elektrik devreleri gibi sistemlerde oluşan korozyonun temizliğinin çevre dostu kimyasallar ile temizlik yapılması ve temizlik sonrasında su itici özelliği bulunan ürünler ile bu bileşenlerin korunması, yapılan temizliğin uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Su, nem, tuz ve güneşin yaratacağı korozif ortamlara mazur kalan elektronik devreler bu etkenlerin yanı sıra küf, pas ve mantar gibi organik etkenlerden de korunması gerekmektedir.

Böyle durumlarda bu devrelerin koruyucu kaplama ürünleri ile kaplanması bütün bu problemlerin önüne geçilerek sistemin uzun süre sorunsuz çalışmasını sağlayacaktır. Hidrolik, yakıt vb. gibi içerisinde sıvı geçişi olan boruların bağlantı parçalarında veya vanalarda oluşan korozyon, sistemin tıkanmasına, parçaların kaynamasına neden olmaktadır. Paslı yüzeylerde bulunan pası koruyucu bir katmana dönüştürerek pasive eden kimyasal çözümler görsel açıdan da faydalı olacaktır. Tuzlu suya dayanıklı soğuk galvaniz uygulaması, tüm bağlantı noktalarında ve kaynak uygulanmış metallerde korozyonu önleyerek koruma sağlar.

Ekipmanlarda oluşan korozyon, parçaların iş görememesine neden olur. Seyir halinde oluşan arızalarda, korozyona uğramış parçaların veya kaynamış parçaların sökülmesi işleminde parçaya hasar verilirse bu durum büyük sorunlara yol açar. Böyle durumlarda kritik parçaların sökülmesinde söküm torku düşük ürünlerin kullanılması bu riski azaltacaktır.

Ani müdahale gerektirecek durumlarda sistem bileşenleri hala sıcaktır. Bu sebeple standart pas sökücülerinin kullanımı, düşük alev alma dereceleri nedeniyle yangın riskini arttıracaktır. Öte yandan sistemin soğumasını beklemek iş zaman kaybına neden olacaktır. O zaman, bu gibi durumlarda yüksek sıcaklıklarda güvenle kullanabilen ve alev almayan ürünlerin kullanımı, kullanıcıya etkinlik ve güvenlik açısından avantaj sağlayacaktır.

 

BENZER ÇÖZÜMLER