Hamurlu Gıda Üretim Tesislerine Özel Çözümler

Hamurlu Gıda Üretim Tesislerine Özel Çözümler

Birçok gıda üretim tesisinin makine ekipmanlarının bakım ve onarımları için özel çözümlere ihtiyacı vardır. Hamurlu gıda üretim tesislerinde mikser, kaldır ve devir, kes ve tart gibi makinelerin yanı sıra tambur, semer, zincir, kasnak ve dişli gibi parçaların da işlevselliğini sürdürebilmesi ve korunması üretimin sorunsuz devamı için önemlidir.

Bu tesislerde karşılaşılan en büyük sorunların başında “hamur çamuru” olarak tabir edilen sorun gelir. Hamur çamuru, un ve yağın ısı ile birleştirdiğinde oluşturduğu tortuya verilen isimdir. Su olmadan yağ ile birleşen un makinelerdeki ısının etkisi ile kavrulur. Bu durumun sonucunda siyahımsı bir renk alarak sertleşir ve her üretimin sonunda temizlenmesi gereken katı bir kir tabakası oluşturur.

Bu tabaka artıkları, temizlenmedikleri durumlarda, konveyör kayışlarının ve döner mekanizmalarının arasına girerek, buralarda yavaşlama ve sıkışmaya neden olur. Bu durum makinenin aşırı yüklenmesine ve enerji tüketiminin artmasına hatta konveyör bağlantı noktalarının zarar görmesine neden olur.

Benzer şekilde tesis içerisinde havada bulunan un partükülleri kayışlar, brülör ve tahliye fanları ile elektrik motorlarında sıkışmaya neden olur. Bunun sonucunda enerji tüketimi ve çalışma gürültüsü artar ek olarak aşırı sürtünmeden dolayı parçaların kullanım ömrü kısalır. Bu parçalarında yapışma engelleyici, yağlayıcı ve korozyon önleyen ürünlerin kullanımı ile tüm bu sorunların üstesinden gelinebilir.

Soğutma kulesi ve fırın içi zincir sistemlerinde genellikle ısı dayanımı olan yağlar kullanılır. Bu durum mantıken doğru olmasına karşın genelde en önemli noktanın atlanması nedeni ile tam istenilen sonuç alınmaz. Zincir sistemlerinde önemli nokta sadece zincirin dış yüzeyinin değil pim-perno bağlantılarının da arasına girerek zinciri komple yağlayan ve koruyan bir ürünün kullanılmasıdır. Bu şekilde sürtünme, enerji tüketimi ve çalışma gürültüsü azalır. Doğru ürünle yapılan yağlama sonucu bakım periyodları uzar zaman ve iş gücü tasarrufu sağlanmış olur.

İlk dinlendirme ve spiral soğutma kulelerinde kule tasarımından dolayı birçok küçük aç kapa kontrolü ile çalışan mekanizma bulunur. Bu mekanizmaların yağlanması ve korunması, sistemin sorunsuz çalışması ve uzun ömürlü olması için önemlidir. Buradaki esas sorun soğutma ve dinlendirme esnasında oluşan sıcaklık yüzünden kullanılan yağın ürüne damlama ihtimalidir. Bu mekanizmalarda gıda kodeksine uygun ve yüksek damlama sıcaklığına sahip yağların kullanılması bu gibi sorunlarla karşılaşılmamasını sağlar.

Yukarıda belirtilen sorunlarınıza çözüm olarak Pulsar Kimya’nın kabiliyetini sahada ispatlamış gıda kodeksli ürünlerini kullanabilirsiniz.

 

BENZER ÇÖZÜMLER