3 Boyutlu Kamera
Hayatımızın herhangi bir alanında gerçekleşen bir olay ya da süreç boyunca, gözlem ve takip görevlerini yerine getirebilmemiz için görme duyumuzu kullanmamız gerekmektedir. İnsan gözlerimiz doğal olarak sol ve sağ gözlerimiz arasındaki perspektif farklarını karşılaştırarak derinliği yakalarken, görüntü sistemleri bunu donanım ve yazılım çözümlerinin birleşimiyle başarmaktadır. 3 boyutlu görme, makinelerin görsel verilerden derinliği ve üç boyutlu yapıları algılamasını sağlayan alanıdır.
Endüstriyel üretimlerde bu işlemleri gerçekleştirmemize olanak sağlayan sistemler, görüntü işleme sistemleri ya da görüntü sensörleridir. Üretim hatlarındaki zorlu görevlerde derinlik bilgisinin elde edilmesine gereksinim duyulabilir ve bu noktada 3 boyutlu kameralar hızlı ve güvenilir sonuçları ile çözüm sağlamaktadırlar.
Üç boyutlu görüntüleme, üretim süreçlerindeki ilerlemelerin anahtarlarından birisidir. Çok daha zengin veri kümesini yakalama ve kavrama yeteneği nedeniyle 3D’nin robotik açısından 2D’ye göre her zaman avantajları vardır. 3 boyutlu kamera yalnızca daha fazla nesne türünü kolayca tanımakla kalmayıp aynı zamanda robotların üç boyutlu uzayda kendilerini yönlendirmesine de olanak tanır
3 Boyutlu Kameraların Geleceği
Şüphesiz gelecek yıllarda 3 boyutlu kamera kullanımı otomasyon sistemlerinin çoğalması ile birlikte artacaktır. Bu nokta da geçmiş teknolojilere bakarak gelecekteki süreçler hakkında bazı öngörülerde bulunabiliriz.
1-Kuantum İşlemcilerin Yaygınlaşması ile görüntü işleme ve çevrim sürelerinin azalması
Kameradan alınan görüntülerin gerçek boyutlarda işlenmesi büyük boyutlu veri depolama ve hareketli sistemlerde anlık bilgileri yakalayabilmek için yüksek hızlı işlem frekanslarına ihtiyaç duymaktadır. Burada kısıt noktası olarak işlemcilerdeki frekans seviyelerinin kuantum işlemciler sayesinde yükselmesi olayları farklı boyutlara taşıma olasılığına sahip. Bu noktada bahse konu olan teknolojilerin henüz yolun başında olduğunu belirtmekte faydalı olacaktır.
2- Her alanda çığır açmaya devam eden Yapay Zeka (AI)
Yapay zeka ve alt kollarından birisi olan derin öğrenme algoritmaları sayesinde, geçmişte yalnızca hayal olan otonom sürüşe sahip otomobiller artık mümkün ve kullanımdadır. Şerit takip sistemleri, otonom durumsal farkındalık gibi parametreler 3 boyutlu kamera sayesinde ve içerisinde koşturulan yapay zeka algoritmaları ile mümkün olmaktadır. Yeni gelişmeler sayesinde maliyetlerin düşerek bu sistemlerin yaygınlaşması ve yeni özelliklerin ortaya çıkması muhtemeldir.
3-Optik alandaki gelişmeler sayesinde kaliteli görüntüler
Görüntü sistemlerinin ana elemanlarından birisi de kullanılan lenslerdir. Bu lensler sayesinde görüş açısında küçültme ve büyültme işlemleri yapılabilir ve görüntü derinliği ayarlamaları gerçekleştirebilir. Bu sistemlerin ana özelliklerinden biriside çözünürlük değerleridir ki bu değer kamerada kullanılan lenslere bağlıdır.
4- Yarı-iletken ve mikroelektronikteki gelişimler sayesinde daha küçük kamera sistemleri
Elektron tüplerinin keşfi ve sonrasında hızlı gelişen transistör teknolojisi, günümüzde hayal edilmesi mümkün olmayan pek çok şeyi gerçekleştirme fırsatını sunmuştur. Kameralarda kullanılan C-MOS elemanlar da bu ailenin bir parçasıdır. Mikroelektronik ve kullanılan elemanların boyutlarındaki küçülmeler daha kompakt boyutlarda hafif ve yüksek işlem kapasitelerinde çalışmaya olanak sağlayacaklardır.
3 boyutlu kameraların geleceğini yakalamak için ürünlerimiz içerisinde bulunan 3D Görüntü İşleme Sistemleri sayfamızı inceleyebilirsiniz. Uzmanlarımız ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.