Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinde etkilenen birçok alan oldu. Bunların en başında da üretim yapan fabrikalar gelmekte. Tüm dünyada milyarlarca dolar zarara uğratan bu dönemde ayakta durmayı başaranlar üretimini durdurmayan firmalar oldu. İnsan gücünün sanayideki önemi çok fazla. Otomasyona yatırım yapan üreticiler şunun da farkındalar; robotlar da insanlar gibi çalışabilir. Hatta daha hızlı ve daha verimli olabilirler. Robot teknolojisi yıllardır gündemde olan bir konu. Firmalar bu konuyu ya ertelemek durumunda kalıyor ya da karar alma aşamalarında aksaklıklar yaşıyorlar. Otomasyonun olmadığı fabrikalar, tamamen insan gücüne dayalı olan üretim alanları ne yazık ki bu süreçte durma noktasına geldi.
Otomasyon sistemleri kesintisiz 7 gün 24 saat çalışabilmektedir. Bu da üreticiye ciddi anlamda verim sağlamaktadır. Özellikle de pandemi gibi bir süreçte, direkt olarak insanların etkilendiği bir durumda otomasyon sistemleri vazgeçilmez olmuştur. Peki bu alanlar nelerdir?
• Gıda
• Otomotiv
• Sağlık
• Makine imalat
• Elektrik&Elektronik
• Kozmetik
• Paketleme vb. alanlarda otomasyon vazgeçilmez bir noktaya gelmiştir.
Üretimdeki en önemli hususlardan biri de verimdir. Üretilen ürünün adedi, kalitesi ve stabil bir şekilde üretilmesi çok önemlidir. Bunları en iyi şekilde sağlayan otomasyon sistemleri ciddi anlamda üreticiye verim sağlamaktadır. Bu durum da otomasyonu tercih eden firmaları diğer firmalardan ayıran önemli bir noktaya getiriyor.
Otomasyon hızlı, verimli ve stabil dedik ama peki ya hijyen konusundaki durumu nasıl? bu durum, özellikle de pandemi sürecinde çok daha fazla önem arz etti. Yiyecek&İçecek sektöründe el değmeden üretilen ürünlerin olması oldukça önemli bir noktaya geldi. Gıda sektöründe kullanılan otomasyon sistemleri ile ürünler herhangi bir şekilde el değmeden üretilip, paketlenip, müşteriye hazır hale getirilebilmektedir. Bu durum da haliyle hem müşteri tarafından hem de üretici tarafından büyük önem arz etmektedir. Paketlenmiş gıda ürünlerine talebin bu dönemde daha farzla arttığı göz önünde bulundurulduğunda bu hıza yetişebilecek en iyi sistemlerin otomasyon sistemleri olduğunu görüyoruz.
Dünyayı etkisi altına alan bu süreçte en fazla etkilenen alanlardan biri de şüphesiz otomotiv sektörü olmuştur. Çip krizinin çözüldüğü süreçte yoğunluk haliyle üretim olacak. Üretim alanında da otomasyon sistemlerinin kullanımı kaçınılamaz. İnsan gücünden hem daha fazla iş yükünü kısa bir sürede gerçekleştirebilmekte hem de daha verimli çalışabilmektedirler. Otomasyon sistemleri hız, verim ve stabil bir şekilde çalışmasından ziyade aynı zamanda ince işçiliğin olduğu alanlarda da vazgeçilmez olmuşlardır. İnsan gücünün kabiliyetinin yetmediği alanlarda kullanılan robotlar bu açığı hızlı bir şekilde kapatabilmiştir. Bir insanın kaldıramayacağı ağırlıkları kaldırıp, istenilen noktaya taşıyıp aynı zamanda monte etme işlemlerini gerçekleştiren bir otomasyon sistemi haliyle verimi de arttırmaktadır. Burada saydığım işlemleri insan gücü ile yapmak verimi oldukça düşürecektir.
Sağlık alanına baktığımızda ise durum farklı değildir. Gıda sektöründe olduğu gibi burada da temizlik ön plana çıkmaktadır. Aynı zamanda pandemi ile başlayan bağışıklık sisteminin çökmesi veya zayıflaması sonucuyla diğer hastalıklara yakalanma oranı da artmıştır. Bu durumda ilaç sektörünü yakinen ilgilendiren bir noktadır. Milyonlarca insana ilaç yetiştirebilmek ve bunu temiz bir alanda yapabilmek otomasyon sistemleri ile mümkün olabiliyor. Bu konuda robotlar o kadar çok gelişti ki artık doktorlar uzaktan bağlantı kurarak robotları hareket ettirip ameliyat gerçekleştiriyorlar. Pandemi döneminde ilaç sektörü sadece Türkiye’de 52 milyar TL büyüme gösterdi. Bu büyüme oranında tabii ki de otomasyonun önemi çok fazla. Seri bir tüketime karşı seri bir üretim gerekmekte ve bu en verimli şekilde otomasyon ile mümkün olabilir.
Otomasyonu doğru bir şekilde yapabilmekte çok önemlidir. Doğru işlerde, doğru çözüm ve tekniklerle maliyeti de hesaba katarak kurulacak bir sistem kesinlikle üretici tarafında çok sağlıklı olacaktır. Pendemi sürecinde daha fazla belli oldu ki, Endüstri 4.0 ile hayatımıza giren otomasyon sistemleri üretimde vazgeçilmez bir noktaya gelmiştir. Pandemiden sonra da durum şu ankinden farksız olmayacaktır. Otomasyonu bu dönemde üretim bantlarına yerleştiren üreticiler verimi gördükten sonra pandemi sonrasında kesinlikle vazgeçmeyeceklerdir. O hızı, stabil üretilmiş ürünleri ve verimi gören bir üretici sistemlerini daha nasıl geliştirmeliyim sorusunu kendisine yöneltecektir. Bu sisteme ayak uydurabilen firmalar varlıklarını sürdürebileceklerdir.
Miraç ZENCİR
Pulsar Robotik
Teknik Destek Mühendisi