Asyril-Asycube ile Esnek Besleme Sistemi 

 Günümüz endüstrisinde çeşitli konveyör bant sistemleriyle ürün taşıma işlemleri yapılmaktadır. Konveyör bantlardan gelen bu ürünlerin beslenmek istenen sistemlere girişi için belirli konuma sahip olması istenebilmektedir. Aynı noktadan, aynı konum bilgisi ile gelmesini sağlamak adına Çanaklı Besleme Sistemleri diye tabir edilen vibrasyonlu besleme sistemleri günümüzde yaygın olarak kullanılır. Bu yazımızda Çanak Besleme Sistemlerine nazaran daha teknolojik ve akıllı çözümler sunan Esnek Besleme Sistemlerinin son üyesinden bahsedeceğim.

Çanaklı Besleme Sistemleri, beslenmesi istenilen parçaya uyumlu mekanik sabitlemeler ve düşürücüler ile üretilmektedir. Merkezinde bulunan alan içerisindeki ürünler, belirlenmiş titreşim etkileriyle ürünlerin taşıma kanallarıyla taşınması ve istenilen yönde çıkış noktasına getirilmesi sağlar.

 

 

 

 

 

Çanak Besleyiciler beslenmek istenen parçanın çıkışta istenilen yönde elde edilebilmesi için yönlendirme ve döndürme aparatları kullanılmaktadır. Bu aparatlar mekanik olarak tek parçaya göre ayarlanabilmektedir, farklı geometri ve ebatlardaki parçaların beslenmesi istenirse ya manuel mekanik ayarlamalar yapılması ya da farklı çanak besleyici kullanılması gerekmektedir. Bu durum ise endüstride ürün çeşitliliğinin olduğu durumlarda ürün geçişlerinde zaman kaybına, ayar problemleri dolayısıyla oluşan arıza duruşlarına ve bakım maliyetlerinde artışa yol açmaktadır. Tam da bu noktada esnek besleme sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.

Çeşitlilik ile gelen sorunların çözülememesi noktasında esnekliği arttırma amacıyla Esnek Besleme olarak bilinen, farklılık gösteren parçaların belirlenen zaman aralıklarında aynı hat üzerine beslenmesi gerektiği durumlarda kullanılan sistemler ortaya çıkmıştır. Bu sistemler teknolojideki günden güne artan gelişmeler sonucunda boyut olarak çanak besleyicilere göre daha küçük ve taşıma konusunda sorun olmayacak yeni ürünlerin doğuşuna neden olmuştur. 

Yukarıda da belirtilen sorunlar karşısında çözüme odaklı olan Esnek Besleme Sistemlerinin başında Asyril Asycube®  Serisi gelmektedir. 

Nasıl Çalışır?

  • Asyril Asycube®’ün yenilikçi 3 eksen titreşim teknolojisi ile parçalar ayrıştırılır.
  • İstenen yüzeyine çevrilen parçalar görüntü işleme sistemi tarafından görülür ve konum, açı bilgileri alınır.
  • Robot sistemine aktarılan, pozisyon ve rotasyon bilgileri ile parça robot tarafından alınır.

  • Hazne içerisinde azalan parçaların beslenmesi noktasında lineer titreşim sistemi olan Hopper kullanılır. Haznede olması beklenen parça adetinde eksilme gözlemlendiğinde hopper titreşimi aktive edilerek hazneye besleme işlemi gerçekleştirilir.

Peki bu teknoloji beraberinde bize neler getiriyor?

  • Tüm parça geometrileriyle uyumlu çalışabilmesi, farklı geometrilerin %99 gibi büyük çoğunluğunu görebilmesine olanak sağlamaktadır.
  • Minimum ürün değiştirme süresi, bilgisayar ortamında kendi ara yüzü sayesinde dakikalar içerisinde ayarlanabilir. Değişim anında farklı parçalara ait titreşim, toplanma yeri, ışık süresi gibi parametreler iş setlerine kaydedilerek değişimi tek bir sinyal ile kolaylıkla sağlanabilir.
  • 3 eksenli titreşim teknolojisi sayesinde son derece hassas parça işleme. Homojen dağılması istenen parçalar titreşim teknolojisi sayesinde kolaylıkla ayrıştırılabilmektedir. 
  • İç yapısında bulunan manyetik aktüatörler sayesinde dayanıklı ve güvenlikli çalışma olanağı sunar. Çalışması için hava gereksinimi duymaz.
  • Entegre olarak arka plan aydınlatma özelliği sunar.
  • Kolay ve kullanışlı ara yüzü sayesinde kolay konfigürasyon olanağı sağlar.
  • Endüstride kullanılan en popüler robot markaları (Abb – Fanuc – Denso – Mıtsubıshı Electrıc – Stäublı – Unıversal Robots – Yamaha – Yaskawa) ile kolay kurulum eklentileri sayesinde basit ve kullanışlı bağlantı olanağı sağlar.
  • 5 farklı ürün yelpazesi sayesinde 0,1-150mm aralığındaki parçaların hassas ayırma işlemi yapabilmektedir.  

  • TCP-IP, Modbus gibi standartlaşmış iletişim protokolleri ile kolay haberleşme seçeneği sunar. 
  • Titreşim seviyelerindeki ayarlanabilirliği sayesinde hazne içerisinde bulunan parçaların bulunması gereken yerleri kolaylıkla programlanabilmektedir. Gerekli görüldüğü bölgede bulunan titreşim etkisini aktif ederek toplama ve dağıtma işlemlerini kolaylıkla yapabilmektedir.

Ayrıca parçanın optimum oryantasyonunu ve tutucunun maksimum verimlilikte kavrama yapabilmesi için düz zemin seçeneğinin yanı sıra farklı hazne seçenekleri vardır. Yüzeyleri farklılık gösteren malzemelerde farklı platform seçenekleri, hız ve görüntü işleme kalitesi gibi önemli parametrelerde optimum verim alınmasını sağlar. 

Oluklu hazne seçeneği ile geometrik yapısında farklılıklar olan parçalar istenilen yönlere çevrilerek kolaylıkla ayırt edilebilmektedir.

Delikli hazne ile çalışıldığında, silindir yapıdaki parçaların kolaylıkla besleme işlemi yapılabilmektedir.

Eye+ Akıllı Kontrol Sistemleri

Kontrol ünitesini içerisinde barındıran bu görüntü işleme sistemi, web tabanlı ara yüzü sayesinde herhangi bir program gereksinimi duymadan programlama yapabilme olanağı sağlar. Yapay zeka tabanı sistemi sayesinde Asycube ile daha hızlı ve optimize çözümler sunar. Kompakt yapısı, hızlı entegre özelliği ve kolay kalibrasyon edilebilmesi besleme sistemlerine alınması konusunda avantaj sağlamaktadır.

Örnek Uygulama

Tekil konveyör bant üzerinden gelen elektronik parça bileşenlerinin belirli açı ile montaj sistemine taşınması için fikstür içerisine dizilmesi istenmiştir. Üretilen parçaların farklılık gösterdiği durumlar göz önünde bulundurularak esnek besleme sisteminin en yenilikçi üyesi olan Asyrill Asycube’ü de içinde bulunduran kamera sistemi olan Eye+ Akıllı Kontrol Sistemi kullanılmıştır. Sistemde parçaların konum bilgilerinin (X,Y,Rz) robota aktarımı sağlanmaktadır.

Konveyör üzerinden gelen parçaların montaj için istenilen yöne gelebilmesi adına Asyrill Asycube’ün içerisinde bulunan 3 eksende titreşim özelliği kullanıldı. Her titreşim bitiminde entegre ışık sistemi sayesinde görüntü işleme sensörünün görüntü alması sağlanarak istenilen açı değeri elde edildi. Bu değerin robot sistemine aktarılması ile ürün dizme işlemi sorunsuz şekilde gerçekleştirildi.

Örnek Uygulama

Konveyör bant üzerindeki silindir şeklinde olan ve çap bilgilerinde değişiklik gösterebilen  malzemelerin robot yardımı ile montajının yapılması istenmektedir. Titreşim sonucunda görüntü alınabilmesi için gereken zamanda parça hareketini sonlandırabilmek adına oluklu hazne seçimine gidilerek uygulama sorunsuz şekilde yapılmıştır. Bu sayede hem verimlilik arttırılış hemde ürün besleme konusunda hız parametresinde büyük farkların önüne geçilmiştir.

Adımları kısaca kaleme alınan bu uygulama örneğinde çanak besleme sisteminin kullanılmamasının sebebine gelecek olursak, üretilen ve beslenmek istenen parçaların çeşitlilik gösterecek olmasıdır.

Asyril Asycube Esnek Besleme Sistemleri, teknolojinin de günden güne gelişmesiyle farklı alanlardaki endüstrilerde yerini alacaktır. Öyle duruyor ki önümüzdeki günlerde; bizlere çözüm getirdiği konularda da isminden sıkça bahsettirecektir.