uv-lamba-nedir

Ultraviyole (UV) Lamba Nedir ve Ne İşe Yarar?

Tüm dünya olarak etkilendiğimiz pandemi süreci hayatımıza bir sürü yeni kavram ve alışkanlıklar kazandırırken zaten var olan alışkanlıklarımızı da yer yer abartmamıza yol açtı. Söz gelimi; hayatımıza yeni girdiğini düşündüğümüz ultraviyole lamba aslında dolaylı olarak da olsa kullandığımız bir teknolojiydi; ancak konuya o kadar hâkim hale geldik ki  kullanmamız gereken lambanın özelliğinin UV-C olması gerektiğini bile savunabiliyoruz.

Elektronik cihazlardan mobilya, otomotiv, aydınlatma, cam üretimi gibi birçok sektörde ürünlerin üretim aşamasında zaten çok uzun zamandır aktif olarak kullanılan UV’ler, nedense son dönemlerde  sadece medikal sektörü ve dezenfeksiyon işlemleri ile akla gelir oldu.

 

uv-isinlar

 

Ultraviyole (UV) Işınları Nedir?

Ultraviyole, güneşten gelen ışık enerjisinin bir türüdür. Mor ötesi ışınım da denmektedir. Ultraviyole ışık, kaynağında dalga boyu nanometre (nm) olarak tanımlanıp buna göre sınıflandırılır ki bu da bir metrenin milyarda biri demektir. Güneş, elektromanyetik spektrum olarak tanımlanan bir enerji yayar. En kısa dalga boyu en fazla enerjiye sahip olanıdır.

Ultraviyole ışınım üç kategoriye ayrılır;

  • UV – A; 315-400 nm arasında ışınıma sahiptir,
  • UV – B; 280-315 nm arasında ışınıma sahiptir,
  • UV – C; 100-280 nm arasında ışınıma sahiptir.

 

uv-lamba

 

UV Lamba Nedir?

UV lamba, ultraviyole ışınları yayan, alçak basınçlı cıvalı lambayı barındıran bir cihazdır. Düşük basınçlı UV lambaları, ultraviyole ışın saçmak için alçak cıva buharı basıncı (<10-2Pa) ile etkileşimde bulunur. Dalga değeri 10nm ile 400nm arasında değişkenlik gösterir.

 

Ultraviyole Lamba Nasıl Çalışır ve Kullanım Alanları Nelerdir?

Ultraviyole ışık, lambada elektrik akımı metal buharı sayesinde elektrotlar arasından geçer. Elektronlar katotların (negatif elektrik yükü) metal ya da gaz atomlarıyla çarpışarak elektronlarını daha yüksek enerji seviyesine yükseltmesiyle yayılırlar. Reaksiyon ile çarpışma tamamlandıktan sonra elektronlar anında ultraviyole ışık enerjisi  olarak yayılmaya başlarlar. Ultraviyole ışık enerjisinin spektrumunu belirlemede lamba içinde bulunan gaz ve metal buharı da belirleyici bir etken olmaktadır. Ultraviyole lambalar yüksek kalite quartz (yüksek silisyum dioksit içeren ısı dayanımı yüksek) camdan üretilirler. Ultraviyole lambalar minimum 1000 saat Maximum 8000 saat çalışma kapasitesine sahiptir.

Ultraviyole lambasının ömrünün, doğru kullanım ve bakım periyoduyla da doğru orantılı olduğu unutulmamalıdır. Çok sık aç – kapa yapılan ultraviyole lambasının ömrünü çabuk tamamlayacağı bilinmeli ve kısa aralıklarla çalışmaya devam edilecekse düşük güçte yanık halde bırakılmaları önerilir. Ultraviyole lambalara çıplak elle dokunulmamalıdır. Temizlik işlemi, ultraviyole lambaya zarar vermemek adına sert olmayan ve tüy bırakmayan bir bez yardımıyla yapılmalıdır.

uv-isik-kaynagi

Ultraviyole lamba eğer bir makine içerisinde çalışıyorsa (kurutma fırını gibi) makinenin içerisindeki diğer bileşenlerin de temizlenmesi gerekmektedir. Makinede bulunan fanın temizlenmesi ultraviyole lambanın yeterli düzeyde soğumasını sorunsuz sağlayacağı için ömrünün uzun olmasını da sağlar. Elektronik kontrol paneli ve trafonun bakım ve ayarlarının düzenli olarak yapılması ultraviyole lambanın verimli çalışmasını ve etkin bir kurutma yapabilmesine imkân sağlayacaktır.

Ultraviyole lambalar en çok, ultraviyole yapıştırıcısının kürlenmesi (yapıştırıcının katalizörle sertleşmesi) amacıyla kullanılırlar. Cam-cam, seramik-cam, metal-cam yapıştırma işlemleri için oldukça yaygın olarak kullanılmaktadırlar. Birçok endüstride üretilen parçaların reçinelerinin kürlenmesinde, elektronik sektöründeki elektronik devre kartı üretimi esnasında, mobilya ve dekorasyon sektöründe üretilen cam ürünlerin cam ve diğer malzemelerle yapıştırılması işlemi sırasında, cam endüstrisinde, aydınlatma endüstrisinde hatta güzellik merkezlerinde bulunan solaryum cihazlarında dahi (kullanım amacına uygun dalga boyuna sahip olanlar) kullanılmaktadır.

Pulsar Kimya ailesi olarak bünyemizdeki 1000 kalemi aşkın ürün gamımızla ultraviyole lambanızın ve bağlı olduğu cihazın bakımını yapıp ömrünü uzatırken, ultraviyole lamba ile kullanılan yapıştırıcı ve reçine çözümlerimizle insan ve çevre sağlığına duyarlı çözümler sunmaktır.

Detaylı bilgi almak için iletişim sayfamız üzerinden iletişime geçebilirsiniz.