Adhetron-UV8209

UV Işık Nedir?

UV ışık elektromanyetik spektrumun bir parçasıdır. Ultraviyole ışınları görünen ışın ile X ışınları arasında kalan elektromanyetik radyasyonlardır. Morötesi ya da ultraviyole (kısaca UV) ışınım, dalga boyu 100 ile 400 nm arasındaki ışınıma denir. Dalga boylarının kısalığı sebebiyle insan gözüyle görülemezler. Gözümüz, 400 ile 700 nm dalga boyları arasına duyarlıdır.

Ultraviyole (UV) radyasyon, güneşten gelen ışık enerjisinin bir şeklidir. Enerjinin değişik şekilleri, dalga boylarına göre sınıflandırılır. En kısa dalga boylu radyasyon en fazla enerjik olandır. UV radyasyon UVA, UVB, UVC olmak üzere üç kategoride sınıflandırılır.

  • Ultraviyole C (UVC 100-280nm):UVC ışınlarının üzerimizde etkisi olmadığı düşünülür. Çok zararlı ışınlar olmasına rağmen ozon tabakası ve atmosfer tarafından tamamen emilir. Yüksek enerjiye ve kısa dalga boyuna sahiptirler. (Sert UV)
  • Ultraviyole B (UVB 280-315nm):Büyük kısmı ozon tabakası tarafından emilse de bir kısmı yeryüzüne ulaşarak maruz kaldığımız ışınların bir kısmını oluşturur. UV-B dalgaları daha büyüktür ve orta dalga boyuna sahiptirler.
  • Ultraviyole A (UVA 315-400nm):Ozon tabakasından direkt bir şekilde geçerek dünyaya ulaşan güneş ışınlarıdır. Bulutlardan ve camdan geçebilme, derinin alt tabakasına etki etme özellikleri olduğu için, UVA ışınlarından korunmak için yaz-kış güneş kremi kullanmak gerekir. Cildin uzun vadede yaşlanma etkileri ve reaksiyon gösterme gibi etkileri vardır. Uzun dalga boyuna ve düşük enerjiye sahiptirler. (Yumuşak UV)

Ultraviyole Işınları Nasıl Keşfedildi?

Alman fizikçi Johann Wilhelm Ritter tarafından 1801 yılında Ultraviyole (UV) ışınlarının varlığı keşfedildi. Ritter, aslında 1800 yılında keşfedilen X ışığı ile ilgili çalışmalar yapıyorken o sırada mor ışığın ötesinde de enerji çıkışı olduğunu fark etti. Böylece morötesi ışınların varlığını ilk kez tespit eden bilim insanı oldu.

Ultraviyole (UV) Işık Nerelerde Kullanılır?

UV ışığın sağlığa olumsuz etkileri olabileceği gibi aynı zamanda faydalı bir şekilde kullanılabilecek bir teknolojidir. Bu sebeple günlük hayatta, çeşitli sektör ve alanlarda kullanıldığı görülmektedir.
Solaryumda yanık bir ten elde etmek, sahte paraları gerçeğinden ayırt etmek, gece kulüplerinde neon lambalarla ortamı renklendirmek veya kulüp girişlerinde görünmez mürekkeple müşterilerin koluna yapılan işaretleri okumak UV ışığının kullanıldığı alanlardan bazılarıdır.

Tıp alanında ameliyathane malzemelerini sterilize etmek, kanseri tedavi etmek, diş dolgularını sertleştirmek amacıyla uygulamalar yer almakta ve Ultraviyole ışığı aynı zamanda vücudun D vitamini üretmesi amacıyla da düşük dozlarda kullanılabiliyor.

Gıda endüstrisinde de UV ışığı ürünleri ve ürünlerin üretildiği bantları dezenfekte etmek için kullanılmaktadır. Tekstil endüstrisinde özellikle doğal liflerden üretilen kumaşlarda kumaşın yüzey özelliklerini değiştirmek üzere UV ışık uygulaması kullanılmaktadır.

Ultraviyole (UV) Işık ve UV lambalar ile ilgili olarak daha önce hazırlamış olduğumuz ilgili blog yazısına link üzerinden erişebilirsiniz.

 

Ultraviyole Işığın İnsana Etkisi Nedir?

En önemli etkisi uzun süre maruz kalınması durumunda kanserojen etki yaratmasıdır. Bunun dışında kandaki akyuvar ve alyuvarların parçalanmasına sebep olabildiği tespit edilmiştir ki bu da anemi hastalığına yol açar. Bu durumda her RNA veya DNA taşıyan mikroorganizma için tehlikelidir ve zaten bu sebeple kanserojen bir ışıktır. Gözle temasında ise retina yanmalarına sebep olduğu tespit edilmiştir. Bundan dolayı çıplak gözle temas kurulabilecek yerlerde UV-C lambalarının kullanımından kesinlikle uzak durulmalıdır. Doğru bir kullanımda steril bir lambadır. Ancak kesinlikle bir aydınlatma aracı değildir. Kullanılırken çok dikkatli olunması gerekir.

 

UV Yapıştırıcı Nedir?

UV yapıştırıcılar, polimerize olan ve böylece özel UV ışık kaynakları ile ışınlama yoluyla kürleşen akrilat veya epoksi bazlı formülasyonlarda bulunmaktadır. Zorlu ortam koşullarında yüksek direnç ve şeffaflık sayesinde farklı yüzeylerde rahatlıkla ve güvenle kullanılabilmektedir.

Saniyeler içinde hızla kürleştikleri için endüstriyel sanayi de yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Kürleşme öncesi ve sonrası sahip olduğu şeffaflık ile başta medikal olmak üzere birçok sektörde uygunluk düzeyini karşıladığı görülmektedir.

UV Yapıştırıcı Kullanım Alanları

UV Yapıştırıcılar başta medikal sektör olmak üzere birçok alanda yoğun bir şekilde kullanmaktadır. Medikal imalat sektöründe cam, plastik, metal parçalarda yapıştırma işlemi uygulanır. UV yapıştırıcıların en büyük avantajlarından bir tanesi de seri üretime katkısıdır. Yapıştırıcı kullanıldıkça UV ışık kaynağına malzemelerin iletilmesi ile seri üretim imkânı sağlanabilir.

Ek olarak Cam ile yapıştırma işlemlerinde UV yapıştırıcı daha çok kullanılmaktadır. Cam ışık geçirgenliği özelliğine sahip olmasından kaynaklı olarak cam-cam yapıştırma ve cam-metal yapıştırma işlemleri gerçekleştirilebilir. Örneğin; Aydınlatma sektöründe cam parçalar arasında ve metal ayaklı cam sehpalarda UV yapıştırıcı kullanılabilmektedir.

 

UV Yapıştırma İşlemi Nasıl Uygulanır?

UV Yapıştırma işleminin uygulanmasına yönelik adımlar;

  • UV yapıştırıcıyı kullanmadan önce yüzeyin tozdan arındırılması gerekmekte olup alkol, aseton vb. ile temizleyiniz.
  • Yapıştırıcının kullanılacağı ortamın iyi havalandırınız.
  • Ultraviyole ışık kaynağından uzak bir noktada yüzeye uygulayınız.
  • Yapıştırılacak iki yüzeyi birleştirdikten sonra UV-A ışık kaynağı ile ürünün kürlenmesini sağlayınız.
  • Ürünün kullanılabilmesi için mutlaka bir yüzeyin UV ışık geçirgen olması gerekmektedir.
  • Kullanılan UV ışık kaynağı gazlı tip bir lamba ise, lambanın gereken ışık şiddetine erişebilmesi için lambanın 5 dakika kadar ısınması gerekmektedir. LED bir sistem kullanılıyorsa, doğru dalga boyuna sahip bir LED lamba kullanmanız gerekmektedir.
  • UV ışık kaynağına doğrudan bakmayınız ve cildi maruz bırakmayınız.
  • UV ışık kaynağının altında veya direkt temas eden bir alanda ürün ile uygulama yapmayınız.
  • Ayrıca UV ışık kaynağı etrafında koruma bariyeri oluşturunuz.

 

Ürün gamımızda bulunan farklı viskozite ve özelliklere sahip UV yapıştırıcılardan bazılarını inceleyebilirsiniz. Tüm UV yapıştırıcıları görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz. Uygulamanıza özel çözümler sunmamız ve size uygun ürünü önermemiz için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.