Makine ve Makine Parçalarının Sevkiyat Esnasında Korunması

Makine ve Makine Parçaları Sevkiyatının Önemi

Tüm endüstrilerde yer alan makine ve makine parçalarının gerek ülke içi gerek ülke dışı sevkiyatı sırasında özellikle havadaki nem, ısı değişiklikleri ve kullanılan metal cinsinden kaynaklı olarak korozyon sorunları meydana gelmektedir. Bu sebeple makine ve parçaların sevkiyat işlemleri sırasında son derece titiz bir şekilde korunmaya alınması gerekmektedir. Bu koruma işleminin pek çok şekilde olsa da en güvenli olanları (havayla teması tamamen kestikleri için) korozyon önleyici yağlayıcılar, vernikler ve sökülebilir kaplamalardır.

Deniz taşımacılığında naylon ve türevi maddelerle ürünlerin paketlenerek korunmaya alınmaya çalışılması en yaygın hatalardan biridir. Paketleme esnasında (her ne kadar havası alınmış olursa olsun) içeride kalacak her partikül hava ve kara taşımacılığında bile ısı değişimi kaynaklı etkenlerle korozyon sürecini başlatmaya yeterli olacaktır. Bu nedenle korozyon oluşumu kontrol altına alınmalı ve korozyon kaynaklı kayıplar mümkün olduğunca azaltılmalıdır.

Ne yazıktır ki işletmeler tarafından maliyet olarak algılanmakta bu işlemler için  yanlış, ucuz ve tam koruma sağlamayan ürünlerin kullanılması sebebi ile işletmeleri daha büyük sorunlar ve maliyetler beklemektedir.

Korozyon Nedir?

Korozyon; metallerin içinde bulundukları ortam ile kimyasal veya elektrokimyasal reaksiyonlara girerek metalik özelliklerini kaybetmeleridir. Metallerin büyük bir kısmı su ve atmosfer etkisine dayanıklı olmayıp, normal koşullar altında dahi korozyona uğrarlar.

Korozyon olayı endüstrinin her bölümünde kendini gösterir. Ancak etkileri ve korozyon sonucu oluşan maddi kayıplar önceden alınacak tedbirlerle en aza indirilebilir. Yatırım maliyetini artırıyor gibi görünen bu tedbirler, üretilen ürünün ömrünü uzatıp, bakım periyodlarını azalttığı için uzun vadede ürünün ekonomik olmasını sağlar.

Sanayi için tanımlayacak olursak Korozyon; dolaylı olarak yol açtığı ekonomik kayıplar sebebiyle, işletmelerin alması gereken tedbirlerin önemini belirleyen en önemli göstergedir.

 

Korozyon Nasıl Oluşur?

  • Metallerin korozif etkilerle (suyla temas, ısı değişimi, yanlış kimyasal uygulamalar, buhar vb.) karşılaştığı ilk nokta dış yüzeyleri olduğu için malzeme yüzeyden korozyona uğrar.
  • Üretim anında kullanılan alaşımlardan biri korozyona uğrayabilir ve diğer alaşım zarar görmemesine rağmen malzemenin tümü kullanılmaz hâle gelebilir.
  • Vida, kaynak, perçin gibi noktalarda paslanma daha sık görülür. Bunun sebebi, birleşme noktalarında, oksit ortamının daha kolay oluşması ve kaynak işlemi sırasında birleşme noktalarının özelliklerinin değişmesidir.

 

Korozyon dinamik bir döngü sürecidir ve bu sebeple metal olan malzemeler her ortamda korozif etkilere maruz kalabilirler.

korozyon-direnci

 

Tekrar üretilen makine ve parçalarının nakliyesi esnasında karşımıza çıkacak korozyon türlerine bakacak olursak;

  • Deniz suyu kaynaklı, atmosfere açık ortamlarda oluşan korozyon; İletkenliği oldukça yüksek olan deniz suyu ve sebep olduğu nemli ortam, temas ettiği metalik yapılar için yoğunluklu korozif bir ortam oluşturur. Özellikle demir ve yumuşak çelik bu ortamlarda süratle korozyona uğrar. Temiz atmosfer bileşiminde su buharı dışında korozyon yapacak başka bir bileşen yoktur. Rutubetin %70’den yukarı olduğu durumlarda gece gündüz sıcaklık farkı nedeniyle ortaya çıkan yoğunlaşma sonucu metal yüzeyde ince bir sıvı film tabakası oluşur; daha düşük olduğu zamanlarda ise bu sıvı tabakası görülmez. Çok ince kapiler (kılcal) boşluklar içinde sıvı halde su bulunabilir. Eğer, metal yüzeyinde toz ve kir gibi kapiler özelliği olan katı tanecikler mevcutsa, su buharının yoğunlaşması ve korozyonun hızla ilerlemesi kaçınılmazdır.
  • Sıcaklık etkisiyle oluşan korozyon; Az önce bahsetmiş olduğumuz metalin yüzeyinde oluşan sıvı filmin yüzeyde kalış süresine bağlı korozyon olayına sıcaklığın büyük etkisi vardır. Sıcaklık düşük olduğu sürece metal yüzeyindeki kuruma gecikir ve korozyon olayı devam eder.
  • Yağış ve rüzgârın etkisiyle oluşan korozyon; Hem deniz taşımacılığında hem de kara yoluyla yapılan taşımada makine parçalarını etkileyen önemli bir unsurdur. Yağış miktarı kadar sıklığı ve kuruma süresi de önemli etmenlerdir. Bu yüzden bölgedeki rüzgâr hızı ve yönü de nakliye işlemi sırasında göz önünde bulundurulmalıdır. Rüzgâr kurumayı çabuklaştırdığı gibi yüzeyde toplanan kir ve tozların sürüklenerek uzaklaşmasına da neden olur. Bu faktörler herhangi bir bölgedeki korozyon hızı hakkında kısmi de olsa bilgi vermektedir.

Sevkiyat İçin Makine ve Makine Parçalarının Korunmasına Pulsar Kimya Olarak Nasıl Yardımcı Oluyoruz?

Üreticilerin, ürettikleri iş parçalarını, yükleme ve indirme sırasındaki hasara uğrama tehlikesinin yanında uzun ve zorlu iklim koşulları sebebi ile yapılan yolculuk  sırasında korozyona maruz kalmadan da müşterilerine ulaşmasını sağlamaları hayati önem taşır.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi % 70 nispi nem oranı aşıldığında ciddi boyutta ortaya çıkan korozyon oluşumu kirli, yağlı yüzeyler, ortamdaki tuz oranı ve parmak izleriyle hız alır;  tamamen havası alınmış bir paketlemede dahi saydığımız bu etmenler paslanmayı başlatmaya yetecektir.  En iyi ambalajlama sisteminin bile özensiz yapılan ambalajlar nedeni ile ekstra bir koruyucu (hava ve nemle teması kesen yağlayıcı, vernik, sökülebilir ve tekrar kullanılabilir kaplamalar) ile desteklenmesi gerekmektedir. Buradaki amaç kullanılan kimyasal malzemenin metale yapışması ve koruyucu tabaka oluşturmasını sağlamaktır. Bu oluşturulan koruyucu tabakadan da maksimum performans almanın en önemli ve basit kuralı ise yüzeyde parmak izinin dahi olmadığı iyi bir temizlik işlemi uygulanmasıdır. Tüm bu önlemler dâhilinde malzemeye ürün uygulanıp nakliye işlemi tamamlandığında da temizleme işlemi oldukça kolaydır. Tıpkı makine parçalarını korumaya aldığımız kimyasallar gibi temizlemek için kullanmamız gereken kimyasalların da insan ve çevre sağlığına duyarlı yeni nesil ürünler olmasına dikkat edilmelidir.

Temizlikten sonra doğru noktaya doğru ürün seçiminin yapılıp uygulanıyor olması da yine önemli bir kriterdir. En iyi anti-korozif kimyasal ürünün bile yanlış yerde kullanılması başarısız sonuçlara sebep olacaktır. Bu sebeple doğru ürün seçiminde nakliyesi yapılacak makine ve makine parçalarının;

  • Korunması gereken süre, (nakliyeye kadar, nakliye süresinde ve sonrasında)
  • Depolanma şekli, (konteyner, ahşap sandık vs.)
  • Ürünün malzeme cinsine ve nakliye yöntemine göre tercih edilmesi gereken koruma şekli, (yağ, vernik, kaplama vb.)
  • Makine ve makine parçalarının üzerindeki korumanın temizlenmesi işlemi konuları dikkate alınmalıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz parametreleri belirledikten sonra ise;

  • Yeni nesil, insan ve çevre sağlığına zararsız, anti-korozif su bazlı veya solvent bazlı temizleyicilerimizle yüzey temizliğinin yapılması,
  • Ürünlerinizin depolanma şekli ve malzeme cinsine göre yüzeye mükemmel tutunma sağlayan yağlayıcı, vernik kaplama ve tekrar kullanılabilir kaplamalarımızdan uygun olanın seçilmesi konusunda PULSAR KİMYA ailesi olarak yurt içi yurt dışı nakliyelerinizin sorunsuz olarak tamamlanmasına katkı sağlıyoruz.

 

makine-sevkiyat-lojistik-hizmeti