Elektrik Pano Temizligi

Elektrik Pano Temizliği Nasıl Yapılır?

Elektrik panoları işletmelerin kalbidir ve temizliği her işletme için önem arz eden konuların başında gelir. Panoların ve içlerindeki malzemelerin yüzeylerinde ortamdaki toz ve nem gibi etkenlerden dolayı zamanla kirlenme görülür ki bunlar da pano içindeki malzemelerin iletkenliğinin artmasına, aşırı yük yüklenmesine, ark atlamalarına ve patlamalara sebebiyet verebilir. Bu sebeple bakımları (21/8/2001 tarihli ve 24500 sayılı Resmî Gazete’de Yayınlanan Elektrik Tesislerinde Topraklamalar Yönetmeliği, 30/11/2000 tarihli ve 24246 sayılı Resmî Gazete‘de yayımlanan Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliği ve 4/11/1984 tarihli ve 18565 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği ile TS EN 60079 standardında belirtilen hususlar çerçevesinde), yetkili kişiler tarafından (20/06/2012 tarihli 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gerekli tedbirler alınarak) periyodik olarak yapılması gerekmektedir.

 

Pano Bakımı Neden Önemlidir?

  • İşletmelerde plansız duruşları engeller, böylece zaman ve üretim kayıplarını önler,
  • Oluşabilecek arızaları önlediğinden işletme maliyetlerini düşürür,
  • İşletmede elektrikle çalışan cihazların ömrünü uzatır,
  • İş güvenliği ve işçi sağlığı için önemlidir.

Kısaca, elektrik panolarının periyodik olarak temizliğinin yetkili ve uzman kişiler tarafından doğru ürünlerle yapılması hem elektrikle çalışan makine ve teçhizatın ömrünü uzatacak hem de patlama, yangın gibi büyük hasar verebilecek durumların önüne geçecektir.

Temizlik ve bakim sırasında enerjinin kesilmesi ve parçaların sökülmesi çok fazla zaman kaybına sebep veren işlemlerdir; ancak gelişen teknoloji ile birlikte elektrik pano temizleme solventleri, söküm ve enerji kesintisi yapmadan, parça yüzeylerine zarar vermeden kullanılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da solventlerin  çevre dostu, kullanıcı sağlığına zarar vermeyen, yanıcı olmayan, temizlik yapılan  yüzeye zarar vermeyen, hızlı kuruyabilen ve kuruduktan sonra oksidasyona neden olmayan ürünler olmasına dikkat edilmesidir.

Elektrik Pano Temizligi

Elektrik Pano Temizleme Çeşitleri

Temizlik yapmanın hızlı ve en kolay yolu  olan temizleyici solvent, temizleme fırçaları, yağ emici ve toz alıcı bezler, basınçlı hava, vakum makinaları gibi çeşitli malzemelerle kullanılmaktır. (Temizleyici ürünler kullanılmadan önce teknik bilgi ve malzeme güvenlik bilgi formları okunmalıdır.)

Temizleyici solventleri kullanırken daldırma, püskürtme, fırçalama ve bezle uygulama tekniklerini kullanabilirsiniz. En çok tercih edilen yöntem püskürtme yöntemidir. Pano içerindeki parçaların (kontaktör, kondansatör, sigorta, şalt, röle, bara, vb.) üzerine  püskürtme yapılır. Bu sayede yüzeydeki kir ve yağ akıp gider, yüzeyde kalıntı bırakmaz.

 

Pano Temizliğinde Su ve Solvent Bazlı Temizleyiciler

Panolarınızın temizliğini  su ve solvent bazlı temizleyici ürünlerimiz ve aşağıda da bazılarından bahsedeceğimiz (Pulsar Kimya olarak) özel çözümlerimiz sayesinde güvenle yapabilirsiniz;

A 90 H Orapi 508 A90 H Voltaj altında kullanıma uygun kontak temizleyicidir. Parlama noktası yoktur. Bütün elektrik devrelerinin temizliğinde kullanılabilir.
orapi-NDI Orapi 507 NDI Çok hızlı şekilde kuruyan, kalıntı bırakmayan temizleyicidir.
SDI NEW Orapi 504 SDI New Alev almayan çok güçlü yağ ve gres temizleyicisidir. Çok hızlı buharlaşır. Kullanmadan önce plastik yüzeylerde test edilmelidir.
Net-dex Orapi 501 Net’dex Yağsız kontak temizleyicidir. Oksidasyonu temizler, ark oluşumunu önler, yağlı film tabakası bırakmaz.
Korozyon-önleyici-su-ittirici-yaglayici Orapi 805 WR+ Nemli ve korozif ortamlara maruz kalan elektrik motorları, devre kesiciler, röleler, kontrol panelleri gibi yerlerde temizleme, yağlama ve koruma işlevi görür. Kısa devreleri önler, su ittirici özelliği vardır.
Su-bazlı-mekanik-parca-temizleyici-orapi-oranet-M Orapi 532 Oranet M Biyolojik olarak çözünebilir özellikte olan su bazlı temizleyicidir. Metal ve plastik yüzeylere zarar vermez. Anti-korozyon özelliği bulunmaktadır. Uygulanacak yüzeyin kir durumuna göre %2 – %15 oranında su ile seyreltilebilir. VOC içermez, kokusuzdur. Voltaj altında kullanılmaz.
Orasolv s1 Orapi 543 Orasolv S1 Suda çözünebilen, çevre dostu, gıda kodeksine uygun temizleyicidir. Yapıştırıcı, reçine, flux, lehim artıkları gibi temizlik işlemlerinde kullanılır. Avrupa Birliği yönetmeliklerine uygundur, klorlu solventler içermez.

 

 

Sonuç olarak;

Pulsar Kimya çatısı altında sunduğumuz ürünler sayesinde panolarınızın temizlemesini ve bakımını ister bir bütün halinde (yani demonte etmeden) ister parçalar halinde (yani demonte ederek), kullanım yaptığınız yüzeylere ve kullanıcı sağlığına zarar vermeden çevre dostu ürünlerimiz ile yapabilirsiniz.

 

NOT: Ürünlerimizi kullanmadan önce teknik dokümanları okumanızı tavsiye ederiz.