siyanoakrilat nedir nerelerde kullanılır

Siyanoakrilat Nedir?

Siyanoakrilat Nedir? Pek çoğumuzun daha önce duymadığını düşündüğü bu kimyasal, Türkçede yaygın olarak Japon Yapıştırıcı olarak adlandırılmaktadır. Dolayısıyla bir Japon icadı olarak düşünülen bu yapıştırıcı, aslında Amerikalı Dr. W. Coover tarafından 1942 yılında bulundu.

Kimyasal İçeriği Nedir?

Siyanoakrilat yapıştırıcıların yapısında aynı karbon atomuna bağlı, elektron çekme yeteneğine sahip, siyano grubu (-CN) ve ester grubu (COOR) bulunmaktadır. Bu özellikleri sayesinde elektronca zengin maddeler ile tepkimeye giren monomerler, ortamdaki nem ile çok kısa sürede polimerleşirler ve iki yüzey arasında sert bir polimerik tabaka meydana gelir. Bu tabaka ise parçaların birbirlerine sıkıca tutunmasını sağlar. Genelde anında yapışma özelliği ile çok çeşitli malzemeleri birbirine yapıştırabildiği için tercih edilir.

“Siyanoakrilat Nedir?” sorusuna geniş bir çerçeve ile bakacak olursak siyanoakrilat yapıştırıcı; 2-50 saniye gibi kısa sürelerde kürlenen, solvent (çözücü) içermeyen, genellikle düşük viskozitelere sahip yapıları ile küçük boşluklara bile nüfuz ederek az bir miktarla yapışma sağlayan, ısı direnci yüksek yapıştırıcı türüdür. Siyanoakrilat yapıştırıcıların tam dayanıma sahip olması için genellikle 5-24 saat geçmesi gerekmektedir. Endüstriyel kullanımda Siyanoakrilat genellikle CA olarak kısaltılır.

Siyanoakrilat Yapıştırıcılar Nerelerde Kullanılır?

Siyanoakrilat yapıştırıcılar kullanım alanına bağlı olarak karşımıza sıvı, jel ve sprey formlarında çıkmaktadır. Kullanım alanları farklılık gösterse de genellikle metal, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol) , ahşap, seramik, çini, porselen, deri, kauçuk, mantar, mukavva gibi gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında kullanılabilir.

Siyanoakrilat yapıştırıcılar eter, motor yağı gibi polar olmayan solventlere karşı oldukça iyi direnç göstermektedir. Fakat aseton, asit, kostik, asetik gibi güçlü polar solventlere karşı düşük direnç göstermektedir. Dolayısı ile uygulanacak yüzey ve ortam şartları kaliteli bir yapıştırma sağlamak için önemlidir.

Siyanoakrilat yapıştırıcılar aynı zamanda doku yapıştırıcıları arasındadır. Tıp ve diş hekimliğinde de sıklıkla kullanılmaktadır ve bazı özel türleri acil durumlarda, kesik yaralarının üzerine sürülerek dikişsiz tedavi için kullanılmaktadır. Tıp alanında kullanımı günden güne yaygınlaşmaktadır.

Pulsar Kimya Siyanoakrilat Çözümleri

Ürün gamımızda bulunan farklı viskozite ve özelliklere sahip siyanoakrilat bazlı yapıştırıcılardan bazılarını aşağıda inceleyebilirsiniz. Tüm siyanoakrilat bazlı yapıştırıcıları görüntülemek için buraya tıklayabilirsiniz. Uygulamanıza özel çözümler sunmamız ve size uygun ürünü önermemiz için buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Adhetron CA’TRON 1220F: Süper hızlı, düşük viskoziteli bir siyanoakrilat yapıştırıcıdır. Kürleme için daha az yüzey nemine ihtiyaç duyar, bu sayede standart siyanoakrilatlara göre çok hızlı kürlenir.

Adhetron CA’TRON 1241: Çok amaçlı siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcıdır. Farklı materyallerin birbirine yapıştırılmasında kullanılabilir.

Adhetron CA’TRON 1203: Çoklu yapıştırma uygulamaları için çok amaçlı, hızlı siyanoakrilat yapıştırıcıdır. Yapıştırılması zor plastikler üzerinde iyi performans sağlamak için tasarlanmıştır.

Adhetron CA’TRON BLACK: Siyah kauçuk dolgu sayesinde dolgu, esneklik ve dayanım özellikleri arttırılmış siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcıdır.

Adhetron CA’TRON GEL: Jel formunda hızlı siyanoakrilat yapıştırıcıdır. Hızlı kürlenen ve yüksek viskoziteli bir üründür.

Adhetron CA’TRON PRIMER: Apolar yüzeyler, poliolefinler, polipropilenler, polietilenler, silikonlar ve daha fazlası üzerinde yapışmayı desteklemek için özel olarak formüle edilmiştir.

Adhetron CA’TRON FASTSET: Yapışma hızını arttırmak ve siyanoakrilat hızlı yapıştırıcıyı dolgu amaçlı kullanabilmek için formüle edilmiştir.