rfid-teknolojisi-pulsar-1

Yapıştırma Teknolojilerinin Önemi

Gelişen ve değişen teknolojiyle birlikte endüstride kullanılan üretim metotları da değişim göstermektedir. Eskiden parçaları birleştirmek için kullanılan en yaygın yöntem kaynak ve japon yapıştırıcısı olarak tabir edilen siyanoakrilat yapıştırıcılar (cyanoacrylate adhesives) iken artık bütün yapıştırıcı çeşitleri kendi içinde kullanım amaçlarına göre gruplara ayrılmaktadır.

Birbirinden farklı materyalleri (cam, farklı cins metaller, farklı cins plastikler, ahşap, beton, mermer vb.) çalışma koşullarına uygun (yüksek sıcaklık, su altında çalışma, kimyasal-asit-buhar teması vb.) yapıştırıcı ile birbirine bağlama işlemleri yapıştırma teknolojisi başlığı altında incelenmektedir.

Endüstride RFID Teknolojileri

RFID Etiket Nedir, Nasıl Çalışır?

İçinde küçük devreler barındıran, bir çip ve antene sahip elektronik etiketlere rfid etiket Radyo frekansı kullanarak nesneleri tanımayı sağlayan bu tip etiketleme sistemleri genellikle ürün özelliklerini tanımlamak, kontrol etmek ve sayım yapmak için kullanılır. Rfid temelde bir etiket ve okuyucudan oluşur. Etikette bulunan çip okuyucularıyla iletişimde bulunur, veri aktarıp alabilir. Rfid etiket, okuyucu alanına girdiğinde okuyucu tarafından algılanır ve çipin kendi koduyla birlikte içinde kayıtlı bilgileri anten aracılığıyla okuyucuya iletir. Okuyucunun çiple haberleşmesini rfid etikette bulunan anten sağlar. Rfid etiketlerin kendilerinin tekil bir kimlik kodu vardır ve içine tanınmak istenen nesnelerle ilgili her türlü bilgi kaydedilir.

rfid-teknolojisi

RFID Teknolojisinin Önemi

Dünya artık sanayileşme kavramından dijitalleşme kavramına geçişin hızlandığı bir süreç içindedir ve özellikle Endüstri 4.0 devrimiyle birlikte endüstrinin dijitalleşmesi hedeflenmektedir. Üretim – tedarik zincir yönetimi, bilgi doğruluğu kavramı ise hem sanayiye hem de bireysel hayatımıza kare kodlar ve rfid etiketler vasıtasıyla giriş yaptılar; artık herhangi bir yerden ne alırsak alalım ürünün üzerindeki kare kod ya da rfid etiketleri amacına uygun olarak hazırlanmış yazılımlarla taratılıp ürünün içeriğini, üretim aşamalarını, özelliklerini ve bunun gibi kullanıcıya ulaşması istenilen tüm bilgilere ulaşılabilmektedir.

Elektronik, gıda, otomotiv, savunma sanayii, havacılık, demir – çelik, medikal gibi neredeyse tüm endüstrilerde rfid etiketler tercih edilmekle birlikte bazı sektörlerde zorlu üretim koşulları ve uygulama alanları sebebiyle bu geçiş yapılamamaktadır.

 

Rfid etiketler yazımızın başında da belirttiğimiz gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Rfid etiketleri zamanla azalan insan gücü maliyeti, otomatik stok kontrolü, ürün takibi, ulaşılabilir envanter bilgisi sağlarken, iş süreçlerini hızlandırır ve ihtiyaç duyulan raporlamaların en iyi şekilde elde edilmesine de olanak tanır.

 

RFID Teknolojisinin Endüstri 4.0 ile Kullanımına Örnek

Rfid etiket sisteminin Endüstri 4.0 ile bütünleştiği en güzel örneklerden biri olarak doğaltaş sektöründe uzmanlaşmış bloklar, plakalar ve fayanslar üreten bir firmamızı inceleyelim.

Doğaltaş madenciliğinde rfid etiket sistemini ile çalışmaya olanak sağlamak ortam koşullarından dolayı zordur. Çünkü çalışma ortamı son derece tozludur. Madenden çıkarılan tozlu taşlar kesme işlemi sırasında hem üzerinde bulunan tozdan arındırılmak için hem de dilimleme işlemi sırasında oluşan tozu üründen uzaklaştırmak için resimde görüldüğü gibi sürekli su akan makinelerle işlenmektedir. Ocaktan gelen doğal taşlar müşterinin istediği ebatlarda dilimlendikten sonra, ocaktan çıkış tarihi, taşın cinsi, fosil özelliklerinin ve ebat bilgisinin yer aldığı rfid etiketlerin yapıştırılması işlemine geçilir. Sürecin zorluğu da bu noktada baslar. Dilimlenen doğal taşlar suyla yıkanırken yapıları gereği bir miktar suyu içlerinde tutarlar bu sebeple yüzeyleri hep nemli haldedir. Bu nemli ve girintili yüzeye etiket yapıştırma işleminde yapıştırıcının;

  • Islak yüzeyde tutunum sağlaması,
  • Hızlı kürlenmesi,
  • Boşluk doldurması,
  • Robotik otomasyon sisteminde çalışmaya elverişli olması,
  • Etiketleme işlemi sonrasında depoya gidene kadar konveyör hattındaki fırçalı yıkama işleminde yapıştırıcının devam eden su ve fırça temasında kendini bırakmaması beklenmektedir.

 

Pulsar Kimya ailesi olarak bu zorlu çalışma koşullarınızda bile hem ihtiyacınıza yönelik hem de çevre ve insan sağlığına duyarlı akrilik yapıştırıcı ürünlerimizle çözüm ortağınız oluyor ve sektörünüzün lideri olma yolunda sizinle birlikte yürüyoruz.

 

rfid-teknolojisi