pulsar-kimya-beyaz-esya-sektor

Kahverengi ve Beyaz Eşya Sektörü

Beyaz eşya, ilk zamanlarda dış görünümünde genellikle beyaz renk kullanılmış olan, fabrikalarda üretilen, ev eşyası diye tabir edilen makinelerdir. Çamaşır bulaşık makinesi, soğutucu ve pişirici grubu ürünler bu gruba örnek olarak verilebilir.  Bilimsel araştırmalara göre bir toplumun kalkınma seviyesinin bir göstergesidir. Gelişmiş toplumlar çok sayıda beyaz eşya kullanır, az gelişmiş toplumlar ise daha az sayıda beyaz eşya kullanırlar.

Ülkemizde beyaz eşya sektörü 1950’li yıllarda montaj sanayi olarak üretime başlamıştır. İlk ürün 1955 yılında üretilmiş ve ilk Türk yapımı buzdolabı 1960 yılında piyasaya sürülmüştür. Türk beyaz eşya sektörü o tarihten bu yana çok ciddi bir büyüme kaydetmiştir. Lisans anlaşmaları kapsamında çalışan firmalarla başlayıp daha sonra know-how kullanımına geçiş yapan sektör, günümüzde özgün tasarımları ve kullanmakta olduğu teknolojisi ile dünya pazarlarında önemli başarılara imza atmıştır. Bu özellikleri sayesinde  Türkiye’nin köklü ve dinamik sektörlerinden biri haline gelmiş yan sanayi üreticileri de hesaba katıldığında istihdam ve ihracat bakımından ülkemize ciddi katkılar sağlayan bir sektör konumuna gelmiştir . Sanayi esas olarak iki alt sektörden oluşmaktadır; sektöre hakim olan beyaz eşya (dayanıklı tüketim malları) ve küçük ev aletleri. Türkiye beyaz eşya sanayi Avrupa’nın en büyük ve dünyanın ise Çin’den sonra ikinci en büyük üretim üssü konumundadır. Sektör, 2019 yılında yaklaşık olarak 3,8 milyar USD dış ticaret fazlası vererek 2019 Türkiye dış ticaret dengesine büyük katkı sağlamıştır, 2020 yılında buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, kurutucu, bulaşık makinesi ve fırından oluşan ürün gruplarında toplam 29,1 milyon adetlik üretim gerçekleştirerek Türkiye’nin sanayi gücüne önemli katkı sağlamıştır.

Doğrudan istihdamın yaklaşık olarak 60.000 kişi olduğu, yardımcı sanayi firmaları, bayiler, yetkili servisler ve çağrı merkezleri ile birlikte bu rakamın 600.000 kişi olduğu öngörülmektedir. İstihdam sayısının, Türkiye’deki tüm çalışanlar içinde yaklaşık % 2,1’lik bir paya tekabül ettiği düşünülürse her 50 çalışandan birinin beyaz eşya sektöründe bulunduğu söylenebilir. Sektör paydaşları yaklaşık 500 adet KOBİ büyüklüğünde yardımcı sanayi firması, 15.000 adet perakende satış noktası, 3.500 adet satış sonrası hizmet sağlayan servis ağı şeklinde özetlenebilir. Bu şekilde düşünüldüğünde Beyaz Eşya Üretimi Ekosistemi nin büyüklüğü daha net anlaşılabilir.

Kahverengi ürünler televizyon, DVD oynatıcı, müzik seti ve ev eğlence sistemi gibi elektronik ürünleri temsil eder. İlk kahverengi eşya olan Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından Birleşik Krallığı’n Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayınlanmıştır. Plastik enjeksiyon ve kalıp teknolojilerinin yetersizliği ve ahşabın insan doğasına uygun ton ve hissiyatı ve özellikle  ev mobilyalarına daha uygun gözükmesi nedeni ile ahşap ya da ahşap görünümlü materyaller ile kaplanarak piyasaya sürülmüştür. Bu nedenle bugün tüketici elektroniği olarak adlandırdığımız ve “Beyaz Eşya” ya kıyasla çok daha geniş bir ürün yelpazesi sunan bu sektör ilk zamanlarında kahverengi eşya olarak adlandırılmıştır. Aşağıda OT-1471 Belweder, 1957 model bir Televizyon görülmektedir.

pulsar-kimya-beyaz-esya

TESİD (TÜRK ELEKTRONİK SANAYİCİLERİ DERNEĞİ) 2018 Almanağına göre, Küresel tüketici elektroniği pazarının 2017-2021 yılları arasında %2,2 YBBO ile büyüyerek 730,9 milyar dolara ulaşması öngörülmektedir. Türkiye tüketici elektroniği pazarı 9,8 milyar dolar büyüklükle 2017 yılında küresel tüketici elektroniği pazarının yaklaşık%1,5’ini oluşturmuştur. Bu sektörde televizyon üretimi toplam üretimin %20’ den fazlasını teşkil etmekte ve lokomotif görevi görmektedir. Türkiye tüketici elektroniği pazarı 9,8 milyar dolar büyüklükle 2017 yılında küresel tüketici elektroniği pazarının yaklaşık %1,5’ini oluşturmuştur.

Son yıllarda gelişen teknoloji, değişen ihtiyaçlar ve internet teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla sayıları hızla artan “Akıllı Ürünler” gerek Beyaz Eşya gerek Kahverengi Eşya pazarında gömülü yazılım ya da geliştirilebilen yazılım kullanımını arttırmıştır. Bugün evlerimizde bulunan akıllı TV’ler, temizlik robotları, uzaktan kontrol edilebilen ısıtma/soğutma sistemlerinin ortaya çıkmasıyla Beyaz Eşya ve Kahverengi Eşyalar daha girift bir yapıda üretilmekte bu cihazlarda daha önce kullanılmayan baskı devre kartı (PCB), dokunmatik ekran, Bluetooth verici gibi alt elektronik sitemler üretimlere entegre edilmektedir.

Bu durum gerek üretim yöntemlerinin gelişmesine ve üretim ihtiyaçlarının değişmesine yol açmıştır. Pulsar Kimya yaklaşık 1400 kalemden oluşan ürün portföyümüz ile  dayanıklı tüketim ürünleri olarak tabir edilen Beyaz Eşya grubunda üretimi hızlandırarak ürünün fabrikadan çıkış hızını arttıracak, üretim firelerini düşürecek, ürünün sahada arızalı geri dönüş süreçlerini uzatacak çözümlerimiz ile pişirici, yıkama, soğutucu ve dondurucu sınıfı ürünlerin üretim proseslerini optimize etmekteyiz.  Benzer mantık ile tüketici elektroniği üretimi proseslerine elektronik bileşenler, savunma elektroniği, profesyonel ve endüstriyel cihaz üretimlerin de edindiğimiz tecrübe ve bilgi birikimi ile yaklaşmaktayız.

Bu bağlamda Beyaz Eşya için tüm ürün gruplarında titreşim kaynaklı gevşemelerin giderilmesi amacıyla ön uygulamalı cıvata sabitleyiciler, pişirici grubu ürünlerde ara üretim proseslerinde metal-metal ve cam-metal, metal-plastik  birleştirme işlemlerinde yüksek ısı mukavemetli yapısal yapıştırıcılar, elastik yapıştırma çözümleri contalama ürünleri, geri sökülmesi istenilen bileşenler için kaynama engelleyici ürünlerimizle müşterilerimizin çözüm ortağı olmaktayız.

Yıkma grubu üretimlerde contalama ya da kullanılan contaların sabitlenmesi ve/veya kullanım ömürlerinin uzatılmasında kullanılan ürünler, yapısal yapıştırma çözümleri, inox malzemelere özel rötüş kimyasalları, elektronik komponentler için koruyucu çözümler dondurucu ve soğutucu grubu ürünler için buğulanmayı engelleyici sistemlere yönelik ürünler, soğutucu gazlara dayanıklı malzemelere dayanıklı ürünler, ürün içi sistemler için gıda onayı yağlayıcılar ve benzeri daha birçok ürünümüzle müşterilerimize kimyasal çözümler sunmaktayız.

Kahverengi Eşya ürün grubunda elektriksel iletken yapıştırıcılar, komponent sabitleyici kimyasallar, PCB temizlik ürünleri, konformal kaplama ve potting çözümleri, özel donanımlar için EMI/RF kalkanı oluşturmaya yönelik kimyasallar, yapısal yapıştırıcılar, mıknatıs yapıştıra ürünleri gibi fonksiyonel kimyasallar ile çözüm sağlamaktayız.